maanantai 31. joulukuuta 2012

Ekoiluako vai kylmästi köyhyyttä?

Tuli tuossa kesken ompeluksien mieleen ja oli pakko päästä kirjoittamaan. Korjaakohan nykyään enää kukaan vaatteita...

Kuulin tässä taannoin seuraavanlaisen keskustelun: 
- Mitä sä teet!!!
- No heitän nää sukat roskiin.  
- No etkä heitä, ne parsitaan ainakin kerran. 
- Meidät opetettiin tekemään niin. Ku sukkaan tulee reikä, se heitetään roskiin.
- Nii mut ny te ette oo enää rikkaita, vaan köyhiä ja köyhät korjaa sukkansa. 

Kuvaa aika hyvin nyky-yhteiskunnan asenteita. Oli kyse sitten sukista tai mistä vaan, enää ei juurikaan korjata mitään, vaan ostetaan tilalle uutta. Itte en oo sitä koskaan käsittänyt, enkä tule käsittämäänkään. Vaikka uusi olisikin edullinen, jos jutun pystyy korjaamaan itte, tai kaveri tms edullisesti, miksi ostaa uusi? Toinen tytär muutti isälleen asumaan vuosi sitten. Ensimmäisiä hankintoja hänellä oli saada ompelukone, jotta voi korjata vaatteet ja modata ne sopiviksi. Isäkin on tyytyväinen, kun nyt kotona on joku, joka korjaa hänen vaatteet :) 

Korjasinpa tässä viime kesänä astianpesukoneenkin itte. Mies olisi mennyt ja ostanut osamaksulla uuden koneen, minä ostin käytettynä 20 eurolla samanlaisen kuin entinen. Vaihtelin osia niin, että sain yhden hyväkuntoisen koneen. Tuossa se nyt on pyörinyt jo vuoden ja hankkinut hintansa. 

Ja palataanpa muutama vuosi taaksepäin, oliskohan 2-3 v. Pyykinpesukone sanoi sopimuksen irti, herkes toimimasta. Mies oli jo ostamassa uutta konetta, kun minä sanoin, jotta odotahan vähän. Soitin pari puhelua, ne ei paljon maksaneet ja hain paikalliselta kodinkonekorjaajalta varaosan, tyhjennyspumpun. Vaihdoin sen ihan itte ja kone toimii vieläkin :) Hommaan meni toki aikaa ja rahaa: haku n. 20 km suuntaansa ja varaosa 30 e. Töineen päivineen aikaa meni 3 tuntia. Mielestäni se silti kannatti. 

Ehkä tää on vaan kestävän kehityksen ajattelua, tai sitten köyhyyttä, mut tulipahan purettua tekstiksi. Ja nyt takas korjaamaan lisää vaatteita käyttökelpoisiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti